HAMSTERLAR
Hamsterlar "Kemirgenler" familyasına girerler. Kesinlikle fare değillerdir. Mesela Çitalar,Aslanlar vb. " Kedigiller" familyasına girerler ama farklı türlerdir. Hamster ile fare arasındaki ilişkide öyledir.
Hamsterlar 6 çeşide ayrılırlar. Bunlar:
- Sibirya Hamsterı
- Çin Hamsterı
- Avrupa Hamsterı
- Cüce Rus (Dwarf) Hamster
- Roborovski Hamster
- Suriye Hamsterı
Bu hamsterların sırasıyla özellikleri:
-Sibirya Hamsterı: Batı Sibirya'da yaşadığı için adı "Sibirya Hamsterı"dır. Bu hamsterın gözleri gri, burnu kemerli, kulakları yassı, elleri ve ayakları ise büyük ve tüylüdür. Boyu 10 cm'yi bulur. Erkekler dişilere göre daha büyüktür. Kendi türüyle aynı kafeste yaşayabilir. Ayrıca doğduktan itibaren başka bir hamster türüyle yaşayıp ona alışmışsa onla da kalabilir (Suriye Hamsterı hariç.). Görme duyuları zayıf ancak duyma duyuları gelişmiştir. Çok hareketli ve sevimlidir. Geniş kafesler tercih edilmeli; kafesinin içinde oyuncaklar, tüneller vs. olmalıdır.
-Çin Hamsterı: 7-8 cm'lik bir hamster türüdür. 30-40 gr ağırlığındadır. Ömrü diğer türlere göre daha fazladır. Yaklaşıl 3,5 yıldır. Bu hamster; dayanıklı, sessiz, hareketli ve temiz bir hamster türüdür.Tek yaşamalıdır. Mikroba duyarlı hayvanlar olduklarından kafes temizliğine dikkat edilmelidir. Kafes temizliğinin haftada 1 yapılması gerekir. Ayrıca kafesin içinde bol bol oyuncaklar olmalıdır. Yıkamanıza da gerek yoktur, kendi kendilerini temizlerler.
-Avrupa Hamsterı: 30 cm'lik boyuyla türünün en büyüğüdür. Doğu Avrupa ve Batı Asya'da yaşarlar. Tarım alanlarına büyük zarar vermesi ile bilinirler. Renk farklılığı ile diğer türlerden ayrılırlar. Karın bölgesi siyah, sırtı kahverengi ve yanları beyazdır. Bu hamster kendini tehlikede hissettiği zaman saldırır. Yazın besin toplar kışın inine çekilir. Ömrü 2-2,5 yıldır. Geniş kafeslere ihtiyaç duyar. Çok sıcak veya çok soğuk yerlerde yaşayamaz. Gündüz vaktinin çoğunu uyuyarak geçirir. Geceleri aktiftir.
-Cüce Rus (Dwarf)Hamster: Ülkemizde "Gonzales Hamster" olarak bilinir. Özgürlüklerine diğer hamster türlerine göre daha düşkünlerdir. Çok hareketlidirler. Boyu en fazla 5-7 cm'dir ve ağırlığı 50-70 gr'dır. Size 2-2,5 yıl arkadaşlık edebilirler. Geniş ve bol oyuncaklı kafeslerde yaşamalıdırlar. Bakımları kolaydır ancak ; titiz ve hassas hayvanlardır. Kafes temizliği düzenli yapılmalıdır. Tek yaşıyorsa 5-7 günde, tek yaşamıyorlarsa 3-5 günde yapılmalıdır temizlik. Çok oburlardır bu da onları çok tatlı yapar. Onlara ait kişilikleri vardır. Mesela ilgi göstermez iseniz size küserler, saklanırlar.Sırtlarında bir çizgi vardır, diğer türlerden öyle ayrılırlar. Ancak rengine göre çizgisi olmayadabilir.
-Roborovski Hamster: Çin, Moğolistan ve Kazakistan kökenli bir hamsterdır. 20 y.y.'ın ortasında Avrupa'dan tüm dünyaya yayılmıştır ve de günümüzde popüler bir hayvandır. Ancak Türkiye'de neredeyse hiç bulunmamaktadır. Amerika ve Avrupa'da daha çok bulunur. Yaklaşık 5 cm boyları vardır. 3 yıl yaşayabilirler. Yaşam şartlarına bağlı olarak bu süre değişebilir. Çok küçük oldukları için çok da hareketlidirler. Bu yüzden neredeyse elde hiç durmazlar. Ancak kafesinin içinde oradan oraya koşturmasını izlemek çok zevkli olduğu dolayısıyla bakımı da zevklidir. Çok hareketli olsada ısırma huyu yoktur. Geniş ve oyuncaklı olmalıdır kafesleri. Ayrıca tünelde olsa hamsterınızın keyfine diyecek yok.
-Suriye Hamsterı: Altın hamster olarak da tanımlanır. Üzerinde bulunan derisi vücuduna tam yapışık değildir. Bol bir elbise gibi durur. Bu durum Suriye Hamsterı'nın esnek sıkı olmayan yapısından kaynaklanır. İyi tırmanıcılardır, çünkü elleri ve ayaklarının yapısı tırmanmaya uygundur. Ön ayaklarında 4, arka ayaklarında 5 parmak bulunur. Kuyrukları kısadır. Hatta tüyleri uzunsa kuyrukları bile görünmez. Boyları 10-15 cm, ağırlıkları 100-150 gr'dır. Yaşam süreleri ise 2-2,5 yıldır. Bakımı oldukça kolaydır ve popülerliği her geçen gün artmaktadır. Suriye Hamsterları çok hassas ve narinlerdir. Bu yüzden bakımları da özenli ve dikkatli olmalıdır. Aksi halde Hamsterınız hastalanır. Kafesi her hafta düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Kafes yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Ayrıca kafesin telleri de silinmelidir. Oyun oynamayı çok sever dolayısıyla kafeste bol oyuncak bulunmalıdır. Kafesi geniş olmalıdır. Tek yaşamak zorundadır.
Yararlanılan Kaynak:
- Hayvan Sitesi,
URL: http://www.hayvansitesi.com/hamster-turleri/
Yorumlar
Yorum Gönder